Generatorkonferensen | Daniele Kihlgren
130

Daniele Kihlgren

D. KIHLGREN B0101P 0018

Daniele Kihlgren, en italiensk filantrop med svenskt påbrå, hamnade 1999 under en av sina motorcykelturer av en händelse i en övergiven by på den italienska landsbygden. Platsens skönhet och känslan av att tiden stått stilla fullständigt fängslade honom. Idén till albergo diffuso föddes; att bygga upp en hotellverksamhet i autentisk miljö. Daniele tecknade avtal med de lokala myndigheterna och arbetet med att restaurera byggnaderna och blåsa nytt liv i byn sattes igång. 2004, fem år efter sin upptäckt, stod byn redo för att ta emot sina första gäster. Hör Daniele berätta historien i sin helhet, med sina egna ord.

Tema: Samhällsbyggande

 

Alla talare →

Till programmet →

 

 

 

 

 

camere-051

Från övergiven by till attraktivt besöksmål – är levande museum alternativet när industrin flyttar till låglöneländer?

För åtta år sedan hamnade jag av en slump i den halvt övergivna byn S. Stefano di Sessanio. Jag hade förvillat mig på de dammiga vägarna runt Rocca i Calascio och till sist nått en asfalterad väg som ledde uppför bergskammen och tog mig till den lilla byn där tiden hade stannat; inga cementhus, inga industribyggnader, inga av de annars så typiska husen i Tyrolerstil som vittnar om 70-talets turistsatsningar. I S. Stefano di Sessanio hade tiden stannat.”

Så berättar Daniele Kihlgren, italiensk filantrop och entreprenör med rötter i Sverige, om sitt första möte med denna i princip övergivna by på den centralitalienska landsbygden. Sedan dess har han förvärvat ett 10-tal liknande byar, bolagiserat var och en av dem och restaurerat dem i enlighet med gamla tekniker. Regionala och lokala unika förutsättningar ligger till grund för utvecklingen av konceptet ”albergo diffuso”. Är dessa levande museum vägen framåt för Europa? Hur förhåller sig detta till hur vi i Sverige tänker kring landsbygdsutveckling och satsningar på att hela landet ska leva? Det är frågor som vi kommer att diskutera med Daniele och ett antal personer från olika delar av Sverige.